Yangın Solunum Cihazları

Teknik Bilgiler :

  • Maxxmotion ve ticaret; döner- ve- pivot mekanizması saÄŸlamak için savaÅŸçı sırt her zaman doÄŸru konumda
  • Ne olursa olsun itfaiyeci yönlendirme
  • Taşıma kolları
  • Arabiner baÄŸlantı noktaları kurtarma
  • Üç seçimi sesli düÅŸük hava alarm
  • Görsel düÅŸük hava alarm ön( ikinci kademe regülatörü) ve arka( airpod ve ticaret; çantası)
  • Pil durumu göstergesi
  • Speedchange ve ticaret; silindir kilit- ve- çıkış mekanizması pratik silindir changeout
  • Merkezi güç kaynağı

Yangının meydana geldiÄŸi alanda, insanların solunum yapabilmesi ve yeteri kadar oksijen alabilmeleri için; yangın solunum cihazlarından yardım alınmaktadır. Yangın çıkma ihtimalinin yüksek olduÄŸu yerlerde, yangın söndürme sistemlerinin kurulu olduÄŸu alanlarda, yangın dolapları içerisinde yangın solunum cihazlarının bulunması da gerekmektedir. Çünkü yangın meydana geldiÄŸinde oksijen miktarı azalmakta ve karbondioksit oranı bir anda artış göstermektedir. Bu yüzden yangın mahalinde insanların solunum yapabilmeleri de zorlaşır ve zehirlenmeler ortaya çıkar. Bu nedenle yangın solunum cihazlarının da yangın çıktığında insanların rahatlıkla alabilecekleri bir ÅŸekilde konumlandırılmış olması gerekmektedir. Özellikle itfaiyeciler için yangın solunum cihazları olmazsa olmazlardandır. Ä°tfaiyeciler için de solunumun önemli bir anlamı vardır.

Ä°nsanların solunum yaptıkları havada; % 78 azot, % 21 oksijen, % 0.04 karbondioksit ve % 0.96 muhtelif gazlar bulunuyor. Hava ısınmaya baÅŸladığında; bu oranlarda deÄŸiÅŸim olur ve hava su buharıyla da birleÅŸir. % 74 azot, % 19.6 oksijen, % 6.1 su buharı, % 0.03 karbondioksit havada yer alır. Yangın çıktığında ise; hızla oksijen miktarı azalır ve insanların solunum yapabilmeleri hayli güçleÅŸir. Bu esnada da yangın solunum cihazlarına ihtiyaç duyulmaktadır. Bu cihazların 2 türü vardır:

  • 200 bar basınç altında içinde 4 litre havanın bulunduÄŸu 2 tüplü yangın solunum cihazları,

  • 300 bar basınç altında içinde 6 litre havanın bulunduÄŸu tek tüplü solunum cihazları.

Yangın solunum cihazları 3 bölümden oluÅŸmaktadır. Taşıma çerçevesi, taşıma bağı ve sırtlıktan meydana gelen bu cihazlar; sırtlık sayesinde her ne kadar ağır olsa da, taşıma kolaylığı saÄŸlamaktadır. Sırtlığın bir diÄŸer görevi ise; tüplerin kullanıldıktan sonra soÄŸuması durumunda tüpte meydana gelen soÄŸukluÄŸu dışarıya yansıtmaması olmaktadır. Taşıma çerçevesinde ise; emniyet ventili, basınç düÅŸürme sübabı ve ikaz düÄŸmesi yer almaktadır. Aynı zamanda yangın solunum cihazlarında önemli olan bir diÄŸer nokta da; maskeler olmaktadır. Bu maskeler yüzün korunmasına ve solunum cihazının kafaya iyi bir ÅŸekilde oturmasına yardımcı olmaktadır. Dış bölümünde conta özelliÄŸi olduÄŸundan; yangın esnasında zehirli havayı içeriye sızdırmamaktadır. Bu maskeler, geniÅŸ bir görüÅŸ açısına sahip olan camları da bünyelerinde barındırmaktadırlar.